mars 17

Wow – det funkade bättre än jag vågat hoppas på! [blogg]

Adhd och föräldraskap. När min son var runt tre år så ville jag gå på barnteater med honom. Jag hade aldrig varit på barnteater förut och inte han heller. Det skulle vara på biblioteket och var en typiskt svår situation för honom. Sitta stilla, i vad som förmodligen var en evighet, inte prata utan titta på skådespelet.

 

Jag var osäker på hur det hela skulle fungera. Han var liksom inte den typen av barn som smälte in i en grupp, kollade hur andra gjorde och sedan gjorde lika. Det var precis tvärt om. Stack ut från gruppen, struntade fullkomligt i hur andra gjorde och pratade konstant oavsett situation.

 

Men jag ville ändå testa.

 

Jag fick tips från en kompis (min poddkollega Ulrika Gill) om att ritprata. Jag hade aldrig hört talas om det förut. Och ärligt talat, när hon beskrev vad jag skulle göra var jag mer än tveksam. Varför skulle det där fungera? Men å andra sidan hade jag heller inget att förlora. Jag bestämde mig för att testa.

 

Lite taffligt började jag rita ett rum, ett par streckgubbar som var skådespelarna och så lite ringar för var vi skulle sitta. Och så visade jag Alexander teckningen.

 

Skratta inte nu, men här är teckningen.

Ritprata som förberedelse

”Vi ska gå på teater idag. Det kommer att gå till så här: Vi ska vara i ett rum på biblioteket. Det kommer att andra barn och vuxna där. Vi sitter här. Och vi ska titta och lyssna på två personer som ska berätta en berättelse för oss. De kommer att vara här. Vi ska bara sitta och lyssna. Inte springa runt och inte prata.” [Vill du se fler av mina teckningar? Nu får du min bok gratis!]

 

Sonen tittade på teckningen i vad som kändes som två nanosekunder, sa något och sprang iväg. Och jag minns att jag tänkte – eller hur att det här funkar..! Jag tog med teckningen och innan vi gick in på biblioteket visade jag honom igen. ”Kommer du ihåg? Sitta och titta?” Han kollade ungefär lika snabbt och virvlade sedan in genom dörrarna.

 

Jag hade inga större förhoppningar om att det skulle fungera. Tänkte att om det blir för svårt får vi åka hem helt enkelt. Inte mer med det.

 

Teatern började. Och det visade sig fungera jättebra! Jag var i chock. Sonen satt stilla på lilla pallen. Pratade bara när skådespelarna ställde frågor till publiken. Okej, kanske svarade han lite väl mycket då men strunt i det! Vi var en del av publiken, väckte ingen särskild uppmärksamhet och fick en riktigt bra upplevelse tillsammans! När jag gick därifrån var jag både lättad och upprymd. Sonen bubblade glatt på om teaterberättelsen.

 

Kunde det verkligen fungera SÅ bra?! Kändes overkligt men det fick mig verkligen peppad på att fortsätta använda ritprat som förberedelse för situationer jag visste skulle vara svåra. Och om och om igen har jag märkt hur väl det fungerar. Inte alla gånger men tillräckligt många gånger för att jag varmt kan rekommendera det till alla!

 

Jag ritpratar för min sexåriga dotter nu också. Ibland tar hon pennan från mig och stryker över det hon inte vill vara med om. Hahaha – också en lösning. Ibland frågar hon själv efter det: Mamma kan du rita vad som ska hända.

 

För att det här är så bra måste bara säga några ord om Funka med adhd:s webbkurs. Jag och Ulrika Gill (pedagog med många års erfarenhet av att möta barn med särskilda behov och visualisering som sin superkraft) har faktiskt samlat våra bästa tips för strategier och mindset i en webbkurs nu.

 

Den heter Bli den förälder du vill vara och i den får du:

  • Sätta ord på vad som är viktig i ditt föräldraskap
  • Insikter och metoder för hur du kan bemöta ditt barn för att få det beteende hos barnet som du önskar
  • Metoder för ritprat och andra visualiseringar
  • Tillgång till en Facebookgrupp där du kan utbyta erfarenheter från andra föräldrar i samma situation.

Bonusar direkt när du anmäler dig

  1. Boken Hur får man det att funka? Inspiration för föräldrar och pedagoger som gratis e-bok
  2. Onlineföredrag ”Väl fungerande vardag med barn med adhd”

Låter det intressant? Läs mer här.

Vill du kolla in hur den ser ut på insidan? Se här.

Frågor? Hör av dig till jill@funkamedadhd.se

Ha det fint!

adhd-blogg

Du kanske också gillar

#64 Anhörig till barn med adhd-insikter som hjälper

#63 Sommarlov, skräckblandad förtjustning

#62 Är du oense med din partner?

Missa inget poddavsnitt! 

Genom att anmäla dig här godkänner du att få inspirationsmail från Funka med adhd.