Skapa goda förutsättningar för barn och ungdomar med npf-diagnos 

18-20 september 2020 

Det finns så mycket vi vuxna kan göra för att skapa goda förutsättningar för barn och ungdomar med npf-diagnos. Att dessutom det som är bra för dem även är bra för alla andra barn gör det hela än mer angeläget.

På Funka med adhd brinner vi för att sprida kunskaper, erfarenheter och praktiska metoder för hur vardagen kan bli smidigare. För att vi tycker att alla ska få tillgång till sina styrkor och må bra. 

Välkommen till e-event 2020! Vi har samtalat med ett helt gäng experter och föreläsare som kommer att ge dig som förälder och pedagog en skjuts framåt.  Anmäl dig här för att ta del av alla våra intervjuer.


Det här får du 

18 september>> npf i skolan

Hur kan skolan utformas för att den ska vara tillgänglig för alla? Vilka hjälpmedel kan användas och hur kan skolbyggnaden konstrueras för att underlätta för alla men särskilt för barn och ungdomar med npf-diagnos? Samtal med skolan i fokus. 

Anna Ellingsen jobbar som arkitekt på Sweco Architects och ritar skolor och förskolor. Anna är speciellt engagerad i hur man kan utforma den fysiska lärmiljön så att den blir mer tillgänglig för elever med NPF-diagnoser.


Genom seminarium och föreläsningar sprider hon kunskap om fysisk lärmiljö och NPF till arkitekter, skolpersonal, huvudmän, byggherrar och andra personer som är involverade i byggprocessen.

Joanna Lundin är lärare med lång erfarenhet av undervisning och pedagogisk utveckling inom grundskola och gymnasium.  


I dag är hon verksam som föreläsare, konsult och utbildare med särskilt fokus på tillgängligt lärande. Hon har skrivit boken, En skola som fungerar för alla och till hösten kommer hennes andra bok, Ett lärande som fungerar för alla.


Båda är utgivna av Studentlitteratur.

Anna Cardell och Anna-Karin Arnald driver Funka mera.  De har själva diagnoser inom NPF, och arbetar för att sprida kunskap och minska fördomar kring funktionsnedsättningar/ funktionsvariationer, som t.ex ADHD, autism, språkstörning och intellektuell funktionsnedsättning.  


På funkamera.se finns information, litteratur och hjälpsamma saker, som kan underlätta vardagen för alla som behöver det. 

E-eventet är kostnadsfritt

18-20 september 2020 kommer en riktig energiboost hem till dig. När du anmält dig kommer du att få en inloggning till e-eventet där du får intervjuerna alla tre dagar. Du har dessutom tillgång till dem under 30 dagar efter e-eventet. 


19 september >> att leva med npf i familjen

Som förälder till barn med npf-diagnos behövs en rätt stor verktygslåda eftersom det som fungerar ena veckan kanske inte fungerar andra veckan. Föräldrar möter många utmaningar i vardagen att det är lätt att känna sig som en usel förälder. I själva verket är det stordåds som utförs varje dag. Möt våra fantastiska föräldrar Jessica Stigsdotter Axberger (Mrs Hyper) och Sara Melin (Lilla Speedos mamma) som generöst delar med sig av sina erfarenheter i våra samtal.

Rörelse i vardagen är viktigt och alla barn och ungdomar har rätt att ha en bra fritid. Möt Måns Lööf som brinner för att utbilda ledare och anhöriga kring att möta personer med npf-diagnos på ett bättre sätt.  

Jessica Stigsdotter Axberg 

Allt som inte funkar är fel. Allt som funkar är rätt.


Mixa ihop tjugo års erfarenhet som ArtDirector och grafisk formgivare, en hyperaktiv mamma med ett engagemang, nyfikenhet och en otrolig vilja att hjälpa. Där har du MrsHyper.

I hennes familj finns det flera NPF-diagnoser. Kampen för sitt barns rätt att få rätt stöd i skolan, hemmet och på fritiden, gav henne energi och vilja att hjälpa andra familjer med liknande utmaningar. Hon sprider kunskap genom terapi, föreläsningar, infograms och böcker. 

Sara Melin är  mamma till barn med ADHD, ADD, Tourette,

Dyslexi Autismspekta och en släng OCD (tvång). Sara har kämpat ”in i kaklet” för att dels förstå mina barn, men också för att få omgivningen att förstå dem, samt vad de har för behov.


Sara föreläser, bloggar och medverkar i olika poddar där hon tar upp känslan av utanförskap. Känslan av att inte förstå och känna sig missuppfattad. Krigandet i skolan för att få den hjälp de behövde. Men också vilken tur hon haft, vad mycket hon lärt sig. Livet tog inte alls slut. Det gav så mycket mer.


Sara har bestämt sig för att sprida kunskap om just NPF. Att skapa förståelse och inse att bara för att man har ADHD är man inte knäpp. Nej man är extra smart, extra kreativ, extra känslig, extra arg och extra glad.Föreläsare Måns Lööf är specialistsjuksköterska, KBT-terapeut och idrottsledare. Till vardags arbetar han på barn och ungdomspsyk i Gävle och då med inriktning på barn och unga med särskilda behov och neuropsykiatriska diagnoser. 

Måns har i över 15 år föreläst och utbildat ledare och anhöriga kring utmaningarna runt att inkludera barn och ungdomar med neuropsykiatrisk diagnos inom idrotten. Idag är Måns en aktiv folkbildare som via sina föreläsningar har ökat kunskapsnivån inom idrottssverige. Främst genom föreläsningen ”Den förutsägbara ledaren” där han visar effekten av hur ett modernt ledarskap för barn och ungdomar med NPF gynnar alla barn och ungdomar i föreningsdriven verksamhet. 

 

E-eventet är kostnadsfritt

18-20 september 2020 kommer en riktig energiboost hem till dig. När du anmält dig kommer du att få en inloggning till e-eventet där du får intervjuerna alla tre dagar. Du har dessutom tillgång till dem under 30 dagar efter e-eventet. 


20 september >> Diagnos och behandling

Vad innebär en diagnos och varför är det så viktigt att få en? Vilka behandlingar finns för att få en så väl fungerande vardag som möjligt? Lyssna när vi samtalar med experter om adhd, språkstörning och ocd. 

Lotta Borg Skoglund är överläkare och specialist i allmänmedicin och psykiatri vid SMART Psykiatri. Hon är lektor vid Uppsala universitet och forskare på Karolinska institutet.  

Lotta är författare till två populärvetenskapliga böcker på temat missbruk och neuropsykiatri ”Lyssnar din tonåring 2017 och ”ADHD- Från duktig flicka till utbränd kvinna” 2020 utgivna av Natur och Kultur

Lotta är just nu anlitad som externt expertstöd i framtagandet av till Region Skånes Vård- och insatsprogram för adhd. Det viktigaste och mest hedrande uppdraget är dock som representant i kunskapsrådet för den rikstäckande ideella patient- och anhörigföreningen Attention.

Anna-Karin Arnald är logoped. Hon har arbetat sedan 1990-talet med barn- ungdomar och vuxna med språksvårigheter och läs- och skrivsvårigheter.  


Sedan 2018 driver hon Funka Mera tillsammans med Anna Cardell. Via Only for Heroes , som är en del av Funka Mera, hoppas Anna-Karin kunna sprida kunskap till fler om språkstörning/språklig sårbarhet och dess konsekvenser för individen.


Hon har medverkat till att ta fram den populära webbkursen ”Språkstörning- inkluderande verktyg i klassrummet”

Anna-Karin är själv diagnosticerad med ADHD.

AnnKatrin Noreliusson hjälper familjer, skolor och arbetsplatser där det finns OCD/tvångssyndrom. Hon har mångårig erfarenhet av att själv leva med en nära anhörig som lider av tvång och vet att hela familjen påverkas när en person har problem med tvång. 


AnnKatrins omfattande erfarenheter använder hon för att ge anhöriga den kunskap och de metoder de behöver för att få familjesituationen att fungera bättre. Hon erbjuder utbildningar, handledning och vägledning/coaching. AnnKatrin driver även den uppskattade Tvångspodden. 


Helt utan kostnad

18-20 september 2020 kommer en riktig energiboost hem till dig.

Under tre dagar har du möjlighet att få nya kunskaper, insikter och inspiration som underlättar din vardag både som förälder och som pedagog. Efter e-eventet har du tillgång till intervjuerna under 30 dagar.