april 8

Behöver du en förändring?

Förändring

Jag gick en kurs i personligt ledarskap i onsdags och fick lite nya insikter!  Jag har gjort en hel del reflekterande det senaste året och jag har också gjort en stor förändring. 

Var befinner du dig? Känner du dig fångad i ditt liv eller är du där du vill vara? 

Jag insåg för ett år sedan att jag ville ha en förändring. Jag hade inte den här modellen då (kolla längre ner på sidan) men jag var i fas två - jag kände att jag behövde göra något. Jag hade jobbat som chef i över tio år och verkligen älskat det jag gjorde varje dag. Det hade utmanat mig och givit mig möjlighet att utvecklas som person samtidigt som jag fick bidra till en hållbar samhällsutveckling. 

Men jag började inse att jag inte hade lika mycket att ge längre. Att jag var sliten och lite matt i lacken.  

Samtidigt som jag axlat ett chefsjobb med ansvar för många människors arbetsmiljö hade jag haft barn med adhd i över tio år. Utmaningar på jobbet har tveklöst sammanfallit med utmaningar på hemmaplan. Jag har lyckats att balansera detta och presterat i båda spåren (jag ska återkomma till hur jag gjort det). Jobbet som chef har varit givande och jag har bidragit med hela min förmåga.

Mycket av det jag lärt mig om ledarskap har jag använt hemma. Mycket av det jag lärt mig om att leda mig själv i relationen till mitt barn har jag tagit med mig till jobbet. Att få barn med adhd gjorde mig tveklöst till en bättre version av mig själv även om det inte kom enkelt. 

Som vuxen behöver jag ta ansvar för mitt liv. Påverka de delar jag har rådighet över. Jag kom långsamt till insikt i att jag inte skulle byta till ett chefsjobb på en annan arbetsplats. Jag hade världens bästa arbetsplats redan. 

Jag ville byta livsstil. 

Jag ville försörja mig och familjen på ett annat sätt. För det finns andra sätt att jobba. Jag hade läst om det, hört andras berättelser men aldrig på riktigt tänkt att det kunde bli verklighet för mig. Kanske länge fram.

Men nu var jag 41 år, vad väntade jag på? 

Så efter mycket funderande där katastroftankarna avlöste varandra, vägande för- och nackdelar, risker och vinster så fattade jag beslutet. Jag sa upp mig efter nästan 14 år och satsade full tid på att bygga upp min egen firma. 

För jag brinner för att ge alla barn tillgång till sina styrkor - oavsett funktionsnedsättningar eller funktionsvariationer. Och vi vuxna kan göra stor skillnad som föräldrar och som pedagoger. 

Att göra det som egenföretagare gör risken större men jag känner tydligt att det här är en väg jag måste vandra. Om den inte är för mig så får jag fatta nya beslut. Då kommer jag att vara tillfreds med att jag har testat. Nöjd med att jag inte stannade kvar i komfortzonen och för alltid skulle ha undrat - tänk om jag hade provat … 

Nu har jag varit egenföretagare i 40 dagar och fortsättning följer, häng gärna med på min resa!

Är du där du vill var? Kolla in förändringshjulet!

livshjul

The Cycle of Renewal | Hudson

På kusen presenterade kursledaren the cycle of renewal.  Det var en cirkel som kunde delas in i fyra delar. 

Första fasen: du känner dig positiv och har hög energi. Du har mål med det du gör,  känner att du är på rätt ställe och att du lär dig nya saker. 

Andra fasen: du är inte helt nöjd och du känner att du har kört fast. Livet går på tomgång och du lyckas inte bryta dig loss. Du känner igen dig själv och andra i den här fasen om du gnäller ofta och gärna. Jobbet är inte så roligt längre. Huset känns inte rätt, din partner har tappat sin glans och vardagen känns mest slitsam. Det här är den lättaste fasen att fastna i för här har vi dragningskraften från  komfortzonen. Du vet vad du har men inte vad du får om du gör en förändring. 

Tredje fasen: du vänder dig inåt. Du tar steget ut i ett okänt sökande och börjar ställa frågor till dig själv. Vad vill jag egentligen?  Vad tycker jag är roligt? Vilka är mina grundläggande värderingar - de som är så viktiga för mig att jag inte kan ge avkall på dem? Den här fasen kan ta dagar till månader beroende på hur tränade vi är att identifiera våra känslor och formulera våra önskemål.

Fjärde fasen: du har hittat vägen framåt. Här har du förstått vad du vill och nu börjar jobbet med att skapa förutsättningar för att göra det. Kanske behöver du lära dig nya saker, träffa nya människor och utforska nya förmågor hos dig själv. 

Att gå igenom hela livscykeln gör vi tydligen två eller max tre gånger i ett liv. Många gånger gör vi en minitransformation mellan fas två och ett. Vi byter jobb eller boende kanske och får på det viset en nystart. 

Var finns du?
Många hälsningar

adhd-blogg

Du kanske också gillar

#61 Få det gjort

#60 Viktigaste nycklarna för en tillgänglig skola

#59 Triggar du ditt barns utbrott?

Missa inget poddavsnitt! 

Genom att anmäla dig här godkänner du att få inspirationsmail från Funka med adhd.