februari 4

Adhd-liv vs Insta-liv

Har man barn med adhd så är vardagen inte särskilt rosaskimmrande. Det jag kallar en väl fungerande vardag är förmodligen kaos för många andra.

 

Jag vet att du vet det. Jag vet det också. Livet vi ser att andra har på Instagram och Facebook finns inte på riktigt.

 

 

Eller snarare är det inte hela verkligheten utan en skärva av den. Ett ögonblick av skrattande barn, ett utsnitt av ett rum eller enskilda lyckotillfällen.

 

Får mig att känna mig som en dålig förälder

Om jag vet att det inte är hela beskrivningen av verkligheten varför gör den mig stressad? Varför får det mig att känna mig som en dålig förälder?

När solen skiner känner jag att hela familjen borde ta en tur i skogen. För det ser jag att andra familjer gör. Jag glömmer att vi faktiskt också åker till skogen ibland, tar med fika och har en mysig utflykt.

 

Jag ser min son sitta framför datorn när landskapet fylls av fluffig snö och känner mig usel över att jag inte tvingar ut honom i snön. Vilken himla snödriva som helst skulle duga. Ut bara. Lek och var glad i snön.

Jag ser det fina fredagsmyset med morotsstavar, gurkbitar och avokadodipp och tittar skräckslaget ut över vårt bord med chips, godis och läsk. Och jag glömmer att vi ibland äter fruktsallad. [Vi behöver återinföra att ha tråkigt]

 

Jag tycker att det är helt okej att visa upp det goda i sitt liv. Jag tror ingen av oss skulle bli lyckligare av att dra upp allt som går fel, alla sorger och bedrövelser. För det behöver man ju bara slå på nyheterna. [Vill du kunna handla med barnen utan bråk?]

 

Inte hela sanningen

Det vi behöver komma ihåg är att det vi ser inte är hela sanningen. Vi behöver påminna oss själva om att allas liv består av bra och dåligt. Motgångar och framgångar. Glädje och konflikter. Men det är inte helt lätt för varje gång vi ser att vi fått en like eller ett hjärta får vi en liten dopaminkick. En liten belöning som får oss att titta om och om igen. När vi får en negativ kommentar eller ser en lycklig harmonisk familj på Instagram som vi inte kan identifiera oss med så vår vi ett kortisolpåslag. Ett stresshormon som vi över tid i för stora doser mår dåligt av.

 

Ett tillsynes enkelt sätt att undvika det här är ju att inte hänga så mycket på sociala medier. För egen del tror jag att jag får jobba med mitt förhållningssätt. Och att undvika sociala medier de dagar jag känner mig skör och påverkarbar.

 

Hur tänker du? Blir du påverkad av bilden av alla happy families?

 

Under våren kommer jag att blogga om personligt ledarskap, medvetet föräldraskap och adhd-strategier. Hoppas du vill hänga med och dela dina erfarenheter!

 

Vill du ha följa bloggen och få lite inspiration i vardagen? Välkommen till Funka med adhd kunskapsbrev!

 

adhd-blogg

Du kanske också gillar

#61 Få det gjort

#60 Viktigaste nycklarna för en tillgänglig skola

#59 Triggar du ditt barns utbrott?

Missa inget poddavsnitt! 

Genom att anmäla dig här godkänner du att få inspirationsmail från Funka med adhd.