Alexander Skytte har en adhd- och autismdiagnos. Han är förälder, idrottslärare och bloggare på facebooksidan Bokstavspedagogen. I det här avsnittet pratar vi om sensorisk känslighet, nödvändigheten av resursklasser, hans egna erfarenheter som utåtagerande barn och mycket mer.

Alex menar att barn som kan gå i skolan gör det. Att inte gå till skolan är ett svårt val och en överlevnadsstrategi från barnets sida.

Alex berättar om vad som är viktigt för att få barnen tillbaka till skolan: Lägg inte skulden på barnet för att hen inte är i skolan. Bli en problemlösare tillsammans med barnet. Bygg en fin relation så att hen vågar berätta varför det är så svårt att vara i skolan. Det kan vara saker i omgivningen som gör det omöjligt att gå i skolan eller brist på tydlighet och struktur som gör vardagen osäker.

Det är viktigt att som vuxen inte avfärda barnets upplevelser som småsaker. Alex berättar om sin egen sensoriska känslighet som gjorde att han under en period fick bära solglasögon i klassrummet för att ljuset från lysrören fick honom att må dåligt. Och han tar även upp varför det kan vara tokigt att tvinga barnen att säga förlåt.

Det här är ett avsnitt du inte vill missa!